skip to Main Content
Tips Kurangkan Kuning Berpanjangan ( Prolonged Jaundice).

Tips Kurangkan Kuning Berpanjangan ( Prolonged Jaundice).

Bayi anda terkena demam kuning atau jaundice ? Buntu bagaimana mahu selesaikan masalah ini kerana si kecil anak yang pertama ? Jangan risau, jaundice ini boleh dirawat. Sebelum itu, kenali dulu apa itu jaundice.

APAKAH JAUNDICE ?

Jaundice adalah penyakit yang disebabkan perubahan yang terjadi pada warna kulit tubuh yang menguning, sclera (bahagian putih pada mata) dengan kelenjar lidah yang disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin pada tubuh manusia. Ia biasanya disebabkan oleh hati, sel darah merah atau masalah gallbladder (pundi hempedu).

BILIRUBIN pula dibuat ketika tubuh melepaskan sel-sel darah merah yang sudah tua. Ini merupakan proses normal yang terjadi seumur hidup kita. Selepas itu, bilirubin akan menuju ke usus dan ginjal lalu ke seluruh tubuh badan. Jika terlalu banyak bilirubin dilepaskan ke seluruh tubuh bayi maka itu yang menyebabkan warna kuning (jaundice).

Jika jaundice lambat dirawat, ia akan membawa komplikasi yang buruk seperti gangguan otak, masalah pembelajaran, dan membahayakan nyawa bayi itu sendiri.

Banyak cara atau tips untuk hilangkan jaundice nie. Kalau ikot petua orang tua-tua dulu, kena jemur bawah matahari. Sebenarnya jika jemur bawah matahari dimana sinaran UV boleh menyebabkan kulit bayi jadi kering kerana matahari pada zaman dahulu berbeza dengan sekarang. Jadi, apa yang ibu perlu lakukan adalah :

  • Jika ibu mahu juga jemur bayi dibawah sinaran matahari, hendaklah dilakukan sebelum jam 9 pagi kerana pada ketika itu cuaca tidak terlalu panas.
  • Ibu haruslah menyusukan bayi dengan sekerap yang mungkin. Sekurang-kurangnya 1 @ 2 jam sekali.
  • Ibu juga haruslah mengurangkan makanan yang berherba seperti kunyit, lada hitam, halia, bawang putih, rempah-ratus, jamu-jamuan kerana bahan ini panas. Risau akan effect pada bayi nanti.
  • Makan makanan yang mencepatkan proses penghadaman kerana jika bayi menyusu badan, ia akan membantu melawaskan perut bayi untuk membuang najis. 98% kuning bayi keluar melalui najisnya.
  • Ibu perlu blend susu kambing dengan kurma kerana gabungan 2 ini kaya dengan magnesium & potassium untuk melawaskan perut ibu dan terdapat kajian bahawa magnesium baik untuk buang toksik dari hati.

Saya faham bayi ibu susah nak bangun pabila ada jaundice, jadi ibu harus kejut bayi dengan jentik kakinya atau goyangkan badan supaya ibu dapat menyusukan bayi. Jangan kuat-kuat pulak yee 😅Teruskan usaha ibu dan jangan mengalah demi kesihatan bayi 💪

Sepanjang tempoh berpantang, stop ambil minuman 3 in 1 yang manis dan cuba amalkan susu lazz kambing. Susu lazz kambing kurang gula dan bersifat alkali yang sangat membantu untuk proses pemulihan rahim ibu setelah bersalin. Khasiat susu kambing juga pantas dihadam dan meresap ke kelenjar susu ibu. Jadi seawal 20 minit selepas minum susu lazz panas-panas, insyaAllah payudara anda dah ‘terasa’ penuh dan bayi akan mendapat khasiat susu kambing. Secara tak langsung, bayi akan sembuh dari jaundice 😍

Susu lazz yang sesuai adalah SUSU KAMBING PRACAMPURAN KURMA (LAZZ KURMA) kerana mengandungi magnesium dan potassium. Seeloknya diamalkan seawal kehamilan sehingga habis berpantang. Nak minum sampai bila-bila pun boleh. Hehehe gurau 😋Jangan risau bacaan garam mineral sudah distabilkan dan bahan pracampur dari sumber yang natural serta non-gmo sahaja.

Ingin dapatkan susu lazz kambing ? Hubungi careline kami +60182777290 💖

Back To Top